Ett nyttigare kalas

Ett barnkalas cirkulerar kring tårta, kakor, cake pops, godis och snacks. Det är ett frosseri i socker och barnen älskar det. Men som vuxen blir man orolig över sockerkonsumtionen och vill hitta alternativa vägar att fira ett barns födelsedag.

Ersätt med leksaker

Istället för att fokusera på tårtan kan du köpa en passande tårtdekoration att sätta på en nyttigare variant. Köp en dekoration som passar ditt barn, det finns småfigurer från olika teman hos Kalaskungen. Barnen får något extra att leka med och kan göra upp för att gräddtårtan byts ut mot en frukttårta eller liknande.

Aktivitet istället för fika

Lägg kalasets fokus på annat än att sitta ned och fika. Lägg upp en plan med flera olika aktiviteter så kommer barnen inte fundera på varför det inte serverats muffins eller kakor. Redan i inbjudningskorten kan du berätta vad ni kommer att göra: ska ni kanske ha en maskerad? Eller planerar du att anordna en skattjakt? Då kommer alla barn förberedda för att leka och skoja, inte att äta.

Nyttig mat

Istället för kakor kan de får ett stort fruktfat där de får plocka fritt, när det är dags för tårta kan du skippa allt artificiellt socker och bjuda på en vattenmelonpizza där alla får varsin slice. Barn älskar frukt och bär, det är ingen som kommer att klaga för att de får vindruvor istället för en bulle.

Om du hellre vill bjuda på middag istället för fika har du alla möjligheter att laga nyttig mat. Det behöver inte vara varmkorv eller pizza för att barnen ska ha roligt och bli mätta. Tacos är i det stora hela nyttig. Eller så bjuder du på kycklingklubbor och ris, det är billigt och mättande.