Fördelarna med ekologisk livsstil

Många antar genast att ekologiskt betyder dyrt och besvärligt. Visst kan man behöva betala några kronor extra, men med detta tillkommer ett lättare samvete och man tar ställning i samhället och hjälper till att arbeta för förbättring.

eco tree_358525451Ekologisk livsstil inom inte bara mat, utan även hushåll och skönhet har blivit så populärt att den ekologiska handeln blomstrar. Numera kan du shoppa nästan alla dina livsmedel på nätet om du så önskar.

Ekologisk mat kan först och främst leda till mindre bekämpningsmedel och naturligare jordbruk. Man får också mer mångfald om man inte försöker reglera exakt vad som ska växa var och inte. För att försöka odla i takt med icke ekologiska jordbruk som tar till bekämpningsmedel, använder sig ekobonden av skalbaggar för att ta bort skadedjur. De byter även plats på växterna från år till år för att inte tömma jorden på näring.

Ekologisk djurhållning är också väldigt viktigt. Djuren får chansen till ett liv utomhus och mer plats i sina stallar och bås. Man har oftast färre boskap och koncentrerar sig på att djuren ska må bra, äta ekologiskt foder och avlivas smärtfritt och humant. Även ej ekologiskt djurhållning i Sverige är strikt reglerad, men den kan fortfarande inte tävla med det ekologiska.

Du är också en del av positiv klimatpåverkan. De största bovarna blir så klart inte tacklade, såsom metangaser från boskap och utsläpp från bilar och industrin. Men ekologisk odling ger större mångfald, något som kan vara viktigt för att klara av klimatförändringar.

Om man är rädd för ekonomin kan vi berätta att maten har aldrig varit så billig som den är idag, och det är ett dåligt tecken. Det tyder på att allt flera företag skippar och skär ned på sitt ansvar gentemot miljö och djuren. Att lägga några kronor extra på ekologiska varor kan leda till stora förändringar.