Italiensk mat – noga utvalda produkter

Den italienska maten är känd för sina noga utvalda råvaror av hög kvalité, med rena tydliga smaker. I Italien finns den prioritering av råvaror som ofta glöms bort i Sverige, det ska vara av god kvalité och framtagna på ett bra sätt för att innehålla bästa möjliga smak och näring.

 Organisk Parmesan ostDe mest kända råvarorna som kännetecknar Italien är basilika, parmaskinka, pinjenötter, soltorkade tomater, pasta och parmesanost. Det Italienska köket är ett kök av tradition och man kan spåra kökets rötter ända till 300-talet före Kristus. Rätterna är samlade av olika influenser och områden och idag anses det Italienska köket som ett av de främsta i världen.

Jämfört med Sverige så äter Italienarna sin middag sent på kvällen, aldrig före 20 eller 21 på kvällen. Det gäller att man är riktigt hungrig när middagen väl serveras för till middag äter man alltid en förrätt, en första och andra varmrätt samt en god dessert. Måltiden är en tid för samvaro i Italien och Italienarna gillar att äta länge, på familjemiddagar sitter gärna Italienarna i flera timmar.

Parmesanosten

Parmesanosten är en viktig ingrediens i det Italienska köket som krävs att ta upp lite extra. Denna ost har en tydlig grynig guldfärgad ton. Parmesanosten är bäst att äta bara som den är men många använder den också som smakförhöjare på pastarätter eller i sallader, vill du ha tips på parmesan inför middagen finns en mycket god sort på Parmasalami. Parmesan, eller Parmigiano Reggiano som den också kallas, har en historia från år 1050 då den började tillverkas. Tillverkningen av osten är som ett hantverk och vill du hitta riktig välproducerad parmesan ska du lägga lite extra krut på vart du köper osten.

Ost och vin är en stor tradition i Italien så vi har här tagit upp några av Italiens mest kända sorter.

Kända Italienska ostar;

  • Mozarella – En färskost som är en viktig ingrediens i det Italienska köket. Osten är gjord på opastöriserad mjölk från vattenbuffel. Osten har en mjuk smak som ofta sätts ihop med tomater och basilika samt en god olivolja.
  • Parmesan – En ost fylld med nyttigheter. Parmesanosten bör lagras  i ett par år innan den säljs i handeln så var noga att kolla efter så den verkligen har lagrats på rätt sätt.
  • Gorgonzola – En Italiensk mögelost som har fått sitt namn av staden med samma namn. Osten lagras oftast 3 till 4 månader innan den säljs i handeln. Osten är otroligt god att använda i olika såser eller till kex och vin.
  • Provolone – En Italiensk ost som är gjord på komjölk. Osten är väldigt god att servera stekt som en enkel förrätt eller som ett tilltugg till en varmrätt.

VinKända Italienska viner;

  •  Dolcetto d’AlbaEtt rött vin med en fruktig smak av blåbär, björnbär, viol och lakrits. Vinet passar bäst till rätter av lamm, fläsk eller kalvkött.
  • Fiano d’Avellino – Ett vitt vin med en torr fruktig smak av ananas, honung örter och gråpäron. Vinet passar bra till fisk och skaldjursrätter.