Måsten i köket

Tillaga god mat kan man göra med nästan inga redskap alls, det är ett faktum. Men allt blir ju så mycket lättare när man har bra redskap och verktyg att arbeta med. Vi tänkte här prata om två stycken ”måste ha-saker” i köket.
Stekpanna

En ordentlig kockkniv

Man får nästan alltid samma svar när man frågar runt bland folk vad de anser vara den allra viktigaste komponenten i ett kök. Givetvis är det svårt att laga varm mat utan spis, men om man bortser från detta så är det nästan alltid svaret ”en bra kniv”. Och det är då en kockkniv som åsyftas. En kockkniv är en allroundkniv som kan användas till att hacka, skära och filéa om man så vill.

Det finns förstås knivar som är bra för mer specifika syften, men kockkniven går att använda till i princip allt. När du skaffar en kockkniv så ska du vara medveten om skillnaden mellan kniv och kniv. En riktigt bra kniv kostar lite, men den kommer att betala tillbaka priset mångfaldigt om du sköter den väl och håller den vass.

En bra stekpanna

En stekpanna är också väldigt allround och kan användas till det mesta inom matlagning. Det viktigaste är att de har en tjock botten och förslagsvis ska du ha både en liten och en stor panna. Något som kanske är en liten överraskning för någon är att vi rekommenderar att du väljer en teflonpanna. Det är förstås inget fel på en gjutjärnspanna heller, men teflonpannor är så mycket lättare att använda.

- Men teflonpannor har ju så dålig hållbarhet!

Faktum är att det man brukar kalla för den första generationens teflonpannor inte höll måttet när det kom till hållbarhet. De som finns på marknaden idag däremot, de håller länge om du bara behandlar dem väl och diskar dem för hand och inte i maskin.