Mat världen över

Mattraditioner har olika betydelser för olika länder. Tittar man på några av Europas och Asiens matkulturer så är skillnaderna stora när det gäller förhållningssätt, traditioner, basföda och andra kulturella aspekter. Det vackra med mat är mångfald och vill man ta sig tid att lära känna nya influenser och bli rik på matinspiration bör man besöka så många kök det bara går världen över.

Europeisk mat

De tre mest berömda köken i Europa brukar populärt vara Frankrike, Italien och Spanien. Vi brukar koppla goda löksoppor, ost, sniglar och skaldjur till Frankrike medan Italien bjuder på mer pasta, pizza och den goda mozzarellan. Spanien brukar vara synonymt med tapas, paella och gazpacho. I norra Europa är maten mer inspirerad av kött- och potatisrätter även om det var faktiskt spanjorerna som skall ha introducerat potatisen till Europa genom erövringen av Inkariket och Peru.

Hummus

Orienten och muslimsk matkultur

Åker man mot Orienten med Bagdad i öst till Istanbul i väst så kan man räkna med olika sorters kryddade matupplevelser samt vinäger och inslag av sött. En muslimsk tradition som fortfarande är stor över hela Orienten samt Nordafrika är lammgrytan som täcks med kål och toppas av kött, ströbröd, mandel och ägg. Kikärtor eller så kallad ”Hummus” är en eftertraktad rätt och en av basfödorna är couscous.

Asiatiskt

När man åker längre öst ut och möter de många asiatiska mattraditionerna är kryddor centralt. Rätter såsom Tikka-Masala och Biff-Windalo är två indiska rätter som kan få en nordbo att svettas hårt efter bara några tuggor. Många av de asiatiska rätterna i länder såsom Kina, Thailand och Vietnam innehåller kålväxter med antioxidanter. Det är ytterst näringsrik kost innehållande grönsaker som antingen äts färska eller wokas. Just näringsrik kost kan idag vara svårt att hitta, många ställer sig ofta frågan; ”Innehåller dagens kost tillräckligt med näring?”. Förutom ett bra näringsinnehåll är den asiatiska maten energisnål och bra för magen samt har en blodsocker-sänkande effekt. Asien bjuder på många smaksensationer och kontrasterna är många och vackra.