Mer mineraler i kosten

För att fungera optimalt finns det en lång rad av ämnen vår kropp har behov av. I denna artikel tar vi och tittar på vilka mineraler man ska se till att få i sig för att må bättre och varifrån man får dem.

mat_564019183

Jod

Jod behövs för att kroppen ska kunna tillverka två viktiga sköldkörtelhormoner (tyroxis och trijodotyronin). Brist på jod kan orsaka störningar i ämnesomsättningen. Bra källor för jod är fisk och skaldjur men det är också lätt att hitta jodberikat bordssalt.

Järn

Järn är nog den mineral de flesta vet att kroppen behöver och det behövs bland annat för bildandet av nya röda blodkroppar. Järnbrist kan orsaka en rad olika besvär och är den vanligaste mineralbristen i världen. Bra källor för järn inkluderar bönor, lever, blodmat, gröna grönsaker, fullkornsprodukter,  en rad olika frön och många nötter.

Kalcium

Kalcium behövs för uppbyggnad av skelettet och vår främsta källa för kalcium är ju som bekant mjölk och andra mejeriprodukter. På senare år har det dock uppmärksammats eventuella risker med för högt kalciumintag.

Kalium

Kalium använder kroppen bland annat för musklernas funktion, vatten- och syra/basbalansen, för att hjärtat ska fungera bra och hålla en normal njurfunktion. Kalium finns i många olika livsmedel och man löper egentligen bara risk att få brist om man äter en väldigt energifattig kost.

Koppar

Koppar används för omsättningen av C-vitamin, järn och syre, blodbildning, energiproduktion och en rad andra funktioner. Precis som med kalium är kopparbrist rätt så sällsynt då det finns en lång rad av livsmedel.

Krom

Krom behövs för omsättningar av blodsockret och kolhydrater. Detta är åter igen ett ämne som finns i många olika livsmedel och så länge man inte är väldigt enformigt är det lätt att få i sig tillräckligt med krom.

Magnesium

Magnesium är viktigt för bland annat skelettet och tänderna. Omsättningen av kalcium är också direkt beroende av magnesium. Magnesium är inte en mineral man hör talas om ofta, men den är faktiskt väldigt betydelsefull. Även om magnesium finns i många livsmedel är det ofta i en förhållandevis liten mängd. För att hålla en bättre nivå av denna mineral är det bättre om man även ser till att få i sig saker som bönor, vetegroddar, nötter och frön.

Mangan

Mangan behöver kroppen för en rad olika viktiga funktioner, omsättningen av proteiner, kolhydrater och fetter i bland dem. Mangan är också en antioxidant och fungerar därför som ett cellförsvar mot fria radikaler. Mangan kan man bland annat få från ris, havregryn, fullkornsprodukter, te och kaffe.

Molybden

Molybden är något som ingår i en rad olika enzymer och finns i alla celler. Det är ett ganska outforskat näringsämne och finns i tillräckligt med livsmedel att det är svårt att lida brist på det.

Natrium

Natrium används främst för att bibehålla vatten- och saltbalansen men även syra/basbalansen och bidrar till nervernas funktion. Detta är en av de få mineraler där ett för stort intag är vanligare är brist. Detta beror så klart på att den främsta källan vi har till natrium är vanligt salt. Det finns dock även med i många halvfabrikat, konserver och bröd.

Selen

Selen är en effektiv antioxidant och behövs bland annat för cellernas syreförsörjning. Brist på selen är vanligast bland gravida och äldre, men även de som äter vegetariskt kan lida brist på denna mineral. Fisk och skaldjur är båda utmärkta källor av selen och finns även i mindre mängder i bland annat vitlök, linser, nötter, ärtor pasta och fullkornsprodukter.

Zink

Zink behövs bland annat för immunförsvaret och ämnesomsättningen, men det är även en del av bildningen av DNA/RNA och behövs för tillväxten. Brist är inte speciellt vanligt men vegetarianer och veganer löper större risk att få i sig för lite zink. Olika typer av kött är rikliga källor till zink men för de som inte äter kött kan man istället vända sig till produkter som vetegroddar, vetekli, bönor, linser och ärtor.