Odla egen mat

Att odla mat själv i trädgården är inte bara en hobby utan en livsstil. Fler och fler upptäcker hur roligt och avkopplande det är att odla sina grönsaker själv och att under sommarhalvåret kunna hämta sina fräscha primörer direkt utanför trädgårdsdörren. Vad behöver man då för att starta upp en trädgårdsodling?

Odla grönsaker

Två saker är viktiga, det ena är att man har en stycke mark att odla på och det andra att man har ett verkligt intresse. En trädgård sköter sig inte själv utan den måste arbetas med aktivt.

Om de två kriterierna är uppfyllda så är det bara att sätta igång. Vad du tänker odla beror på hur mycket du vill ha ut av din trädgård. Lite jordgubbar till barnen är inte så arbetskrävande, men vill du ha en stor del av ditt behov av grönsaker från din täppa så gäller det att planera. Inspiration kan du få från böcker som finns att låna på bibliotek eller på internet. Gardenhome är som en stor uppslagsbok i ämnet köksträdgård. Det är en webbutik med ett stort sortiment av saker som gör det enklare och roligare att odla.

Att sätta igång

Vill du börja lite smått med ett eller några friland behöver du kanske ett minidrivhus att ha i köksfönstret för att driva frön till plantor som du sedan ska sätta ut i din trädgård. Då är det praktiskt att odla i pallkragar som du fyller med ogräsfri jord. Har du en södervägg att odla mot kan du få egna solvarma tomater på eftersommaren om du har drivit plantorna inne på våren. När du arbetar med att plantera och sätta ut är det värdefullt att ha en plats utomhus att vara vid. Kanske är ett speciellt planteringsbord en god idé att införskaffa.

Kanske har du även plats för några färgglada blommor i din täppa, det livar ju alltid upp lite extra. Vill du veta mer om olika sorters blommor att välja till din trädgård så kan du kolla på Naturhistoriska riksmuséets virtuella flora.

Låt dig inspireras och ge inte upp i kampen mot ogräs och sniglar, det är jätteroligt – och gott! – att få skörda resultatet av den egna odlarmödan!