Spännande rätter – det italienska köket

Maten från Italien och det italienska köket är verkligen något som vi svenskar anammat fullt ut. Det italienska köket bjuder på en mängd spännande rätter för alla olika smaker. Här finns allt från härliga pastarätter till ljuvliga, smakrika kött- och fiskrätter.
Kännetecknande för mycket italiensk mat är att det ofta ingår bönor och andra baljväxter i rätterna, såväl i förrätter, eller antipasti som det ju heter i Italien, som i huvudrätter.

kidney bönor

En spännande huvudrätt som innehåller bönor är lammfärsbiffar med cannelinibönor. En annan fördel med rätten är att den är väldigt enkel att tillaga. Börja med att blanda 400 g lammfärs, ett ägg, 2 msk olivolja, en finriven vitlöksklyfta samt en tsk torkad timjan till en jämn smet. Vänd därefter ner en burk cannelinibönor samt 2 msk olivcreme av gröna oliver i smeten. Därefter är det bara att forma till biffar och steka på, ungefär 3 minuter på varje sida. Servera sedan med en god sallad.

En annan spännande huvudrätt som också innehåller bönor och som dessutom är helt vegetarisk är bönor i ugn med tomatsås. Precis som föregående rätt är denna också väldigt lätt att göra och är dessutom väldig god.

rätt med bönor

Börja med att fräsa 2 tunt skivade vitlöksklyftor i en kastrull i någon minut. Tillsätt därefter en burk plommon- eller körbärstomater, krossade tomater går också bra, tillsammans med lite rosmarin och låt koka in. Blanda sedan tomatsåsen med bönor i en ugnsform, strö över mozzarella-ost och låt gå i ugnen i 200 grader i cirka 15 minuter. Servera tillsammans med ett gott bröd och en färsk sallad.

Vill man kombinera det svenska och italienska kanske man ska prova på sotad strömming med äpple, tomat och pinjenötter. Börja med att rosta pinjenötterna i en stekpanna. Blanda sedan dessa tillsammans med 3 msk vardera av äppelcidervinäger och olivolja som är ihopvispat. Rör sedan även i en tärnad tomat, ett tärnat äpple, två tunt skivade salladslökar samt en msk kapris.

Stek sedan två strömmingar med skinnsidan neråt cirka två minuter. Lägg de därefter på ett fat och slå över vinägretten. Klart!