Stora fördelar att välja ekologisk mat

Att äta ekologiskt ligger i tiden. Människor blir allt mer medvetna om alla gifter som finns runt omkring oss och i maten vi äter. Vi har blivit medvetna även om de följder det får av att äta mat som är behandlad eller besprutar, och konsekvenserna drabbar oss både på individnivå och hela den miljö vi lever i. Då medvetenheten ökat har det även blivit lättare att hitta bra, ekologisk mat men fortfarande kan man behöva leta lite efter särskilda livsmedel.

ekologiskt_539631301

Var hittar man eko-maten?

Ekologiska livsmedel börjar numer komma lite varstans. Tidigare var det bara i särskilda specialbutiker som man kunde hitta eko-mat, men idag har vanliga livsmedelsbutiker börjat få upp ögonen för detta. Vill man åt de riktiga experterna inom ämnet så finns det några bra butiker på nätet, som exempelvis Ecoliving. Det är butiker som har specialiserat sig på just ekologiska produkter och livsmedel, och där man kan förvänta sig att få äkta produkter. Dit kan du förstås även vända dig om du har frågor och vill lära dig mer.

Vilken typ av mat finns det?

Ekologisk mat finns idag inom de allra flesta livsmedelsgrupperna. Allt från frukt och grönt till kött, kryddor och färdigrätter. Några livsmedel anses som särskilt utsatta för besprutning och andra gifter, och då är det givetvis extra viktigt att välja ekologiska alternativ. Några av våra mest förgiftade matvaror är vindruvor (och givetvis då även vin), kaffe, bananer, potatis och paprika. Men kan man så bör man välja ekologiskt i så stor utsträckning som det bara går. Olivolja, kokosolja, hudvårdsprodukter, kosmetiska och så vidare finns alla som ekologiska alternativt. Det gynnar dig själv, miljön, de som arbetar på odlingarna och alla de djur som finns inom livsmedelsproduktionen. Ekologiskt handlar nämligen till stor del även om att djuren som ska bli mat har det bra.