Vanliga svenska rätter

Det finns ett antal klassiska svenska rätter som vi regelbundet kommer tillbaka till. Husmanskost är något som blivit populärt igen och detta kan även serveras på finare restauranger. Hemma så lagar vi många gånger vanliga rätter som vi vet vi tycker om och som vi har använt oss av i flera generationer.

Det finns en del maträtter som kan räknas som klassiska svenska rätter. Köttbullar och potatismos hör till en av dessa klassiker. Lingonsylt är också något som ska vara med på tallriken. Vissa kan även tänka sig skivad saltgurka. En knäckebrödsmacka är också klassiskt tillbehör till våra måltider. Du har garanterat dina favoriter då det kommer till knäckebröd. Falukorv är en annan stor favorit och kanske mest bland barnen. Makaroner och korv en snabbt tillagad rätt som ofta serveras hos barnfamiljer.

Inlagd sill är något som vi gärna förknippar med högtider som midsommar, jul och påsk. Att lägga in sill var något som gjordes för att kunna konservera fångsten längre och som nu har blivit en klassiker inom vår mattradition. Även stekt sill är en av våra klassiker som vi gärna äter. Det kan idag ses som en delikatess, smält smör, potatismos, gröna ärtor och lingonsylt till så blir det en festmåltid. Kroppkakor är också något som vi måste ta med som en klassiker. Denna kulinariska rätt kommer från Öland och även Småland. Längre norrut så är det palt som gäller.